Així ha estat l’acte de presentació de la segona edició

Acte de presentació de la segona edició
 

Amb la presentació de la segona edició dels Premis gaudeamusPROJECTA segellem el compromís del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya amb tots els joves dissenyadors i dissenyadores de l’Estat, i el que és el mateix, amb el present i el futur de la nostra disciplina, no oblidem que el disseny gràfic és la disciplina de la comunicació visual.

 


 

Benvinguda institucional

La llei que ordena la creació del Col·legi i els estatuts que desenvolupen les seves funcions i estructura plantegen que el Col·legi s’orienta a la salvaguarda als usuaris a la vegada que assessora l’administració, avala als professionals i fa de mediador amb la societat a tot allò que li és apropiat per la seva funció reguladora de la disciplina. Aquesta realitat implica un canvi de paradigma en el qual allò que va ser el disseny gràfic no necessàriament deixa de ser-ho, però ara és molt més a tots els nivells i exigències relacionades amb la seva actuació.
Presentar aquesta realitat ens porta de forma habitual a haver de denunciar l’intrusisme, el foment de la competència deslleial, l’absència d’unes polítiques reals de foment de la permeabilitat del disseny i dels seus professionals al teixit social per part de l’administració, de totes elles …, però no per això deixem d’oferir la mà i, per tant, oferir la col·laboració i l’aliança necessària i lògica per al bé de tots. Aquesta presentació de la segona edició dels Premis gaudeamusPROJECTA a la seu de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona ho evidencia. Des de la discrepància, quan pertoca, però el Col·legi sempre hi és amb la voluntat de col·laborar i establir ponts.
 

Una breu valoració de la primera edició

Josep Vila, Carina Carrido, Tin Fonts, membres de la comissió organitzadora dels Premis gaudeamusPROJECTA
Mentre s’inicia la segona edició veiem amb una certa perspectiva el que ha passat a la primera que tenim encara molt present i que així continuarà gràcies a l’exposició itinerant, l’edició del llibre que recull els projectes i reflexiona sobre la realitat, avui, del disseny gràfic. Però aquest és un moment excepcional per valorar el que ha representat i sobretot per evidenciar l’èxit no del Col·legi, que també, sinó d’una disciplina que és capaç de demostrar que la seva realitat supera els prejudicis amb els quals se l’associa.
La necessitat de formalització i la possibilitat de l’estil personal no renyeixen amb la presència d’uns dels valors plàstics transversals i l’imprescindible domini dels recursos industrials amb els que posem en marxa una indústria de producció i malgrat això li afegim amb orgull compromís social, mediambiental, ganes de canviar el món des de l’activitat i des de la bellesa tant com des de la participació i l’eficàcia d’eines didàctiques i funcionals que proposen alguns projectes. Les propostes innovadores de llenguatges i de productes neixen de forma lògica i pertinent en el si del disseny gràfic. La integració de codis i el compromís inclusiu es desenvolupen tant com els de sistemes de visualització analítica i les propostes d’accions que fomenten la participació social i el reconeixement tant de minories com de tot tipus de singularitats personals o culturals, locals o supranacionals. Els sistemes s’entenen i proposen, les responsabilitats s’assumeixen i s’exerceixen i els compromisos s’accepten i es comparteixen …, no hi ha dubte el disseny gràfic és la disciplina de la comunicació visual, els seus professionals i els seus projectes ho han demostrat en la primera edició dels Premis gaudeamusPROJECTA.
 

Presentació de la segona edició i de les seves novetats

Membres de la comissió organitzadora dels premis gaudeamusPROJECTA
Encara que en un primer moment els Premis gaudeamusPROJECTA es plantegen com biennals, les circumstàncies ens han portat a emprendre el repte de dues edicions consecutives i així encara amb la reverberació de la primera edició vam llançar la segona en els moments finals d’aquest curs. Estan convocats els treballs / projectes de fi de grau orientats al disseny gràfic dels cursos 2016/17 i 2017/18.
Tenim nous premis que amplien la dotació econòmica global. Proposem una manera d’avaluar més àgil però igualment acadèmica i rigorosa. S’afegeixen noves persones de tot l’Estat per avaluar els projectes …, i això només és l’inici de les novetats que anirem desvelant en els propers mesos en accions i convocatòries específiques …, gaudeamusPROJECTA creix i amb aquest creixement l’evidència transversalitat del Disseny Gràfic per al conjunt de la societat.
 

L’empara institucional i el suport empresarial

Jordi Camps, vocal de l’àrea empresarial de la Junta de Govern del Col·legi
Gràcies a molts i a la col·laboració concreta d’algun o d’algunes persones, les il·lusions es fan realitats, i així ha estat per als Premis gaudeamusPROJECTA. El Col·legi, en primer lloc, però també gràcies a algunes institucions i empreses que creuen en el disseny gràfic i donen suport a aquesta aventura que no s’atura i continua creixent. Renovem aliances que es mostren satisfetes i no poc sorpreses amb el que ja hem aconseguit. Però no ens aturem aquí i al seu costat se situen d’altres que s’han apropat en aquests mesos i tots en sintonia estem preparant una edició espectacular i encara més sorprenent. Desitgem la màxima base institucional i empresarial, preferim molts que donin suport amb “poc” a algú que pretengui “marcar” el premi perquè n’aporta molt. Sumar és millor que desplaçar i aquest acte ens permet recordar-ho d’una forma transparent a totes les institucions, entitats i empreses. No ho dubteu, us estem convidant a fer un camí amb nosaltres perquè sabem que anant plegats arribarem més lluny i millor. Uns ja esteu amb nosaltres, els altres us hi anireu afegint i cada nova incorporació serà una notícia, un repte superat i una meta aconseguida.

La importància de la formació i el suport a l’excel·lència sense descuidar el compromís formatiu.

Amelia Díaz Álvarez, vicerectora de Docència i Ordenació Acadèmica de la UB
A) Facilitar l’accés a la formació en disseny a les persones d’entorns més desfavorits, B) treballar perquè el nivell mitjà de la formació rebuda assoleixi quotes d’excel·lència professional des del compromís amb els àmbits social i natural i C) afavorir la continuïtat de la formació per a aquelles persones que desitgin i vulguin especialitzar-se i. fins i tot, dirigir-se cap a la investigació i/o la docència són puntals i objectius adequats de les institucions docents. En aquesta línia se situen les aliances que estem forjant amb les universitats i escoles de disseny de tot l’Estat.
La Universitat de Barcelona ha estat pionera en l’ensenyament universitari del disseny i en aquesta ocasió també ho és en oferir matricula gratuïta a una de les persones amb projectes seleccionats, per qualsevol dels seus màsters. Un premi i una oportunitat més i molt MOLT especial per afegir a tots els que gaudeamusPROJECTA ja ofereix.
 

Projectar la comunicació visual. Disseny gràfic, tecnologia i ètica del missatge

Francesc Morera, docent investigador en disseny gràfic
Els Premis gaudeamusPROJECTA no són un objectiu per ells mateixos, són la conseqüència d’una activitat, el disseny gràfic, que es va convertir en ofici, va passar a ser professió i ara està consolidada, encara que no reconeguda per tots-, com la disciplina de la comunicació visual. El disseny gràfic és una realitat professional reglada i regulada. Té desenvolupament formatiu reglat en tots els nivells formatius i la cabuda professional, laboral i social està regulada per un Col·legi Oficial. Si a aquesta realitat legal i legítima li afegim els coneixements i les responsabilitats associades als diferents nivells d’exercici professional i el compromís ètic i deontològic prescriptiu dels seus professionals, el terreny de joc i les possibilitats d’expansió i implicació de la nostra activitat, orientada al benefici de tots, és veritablement gran en la nostra societat i, per tant, hem d’ésser optimistes …
 

Cronograma previst de la segona edició

Magda Batlles, dissenyadora gràfica i membre permanent de la comissió executiva del Col·legi
Avui s’inicia el compte enrere que acabarà en una cerimònia acadèmica el proper mes de març a l’Institut d’Estudis Catalans. Però per arribar-hi encara ens queden uns sorprenents i meravellosos, si fa no fa, nou mesos. Per davant hi ha més de 6500 hores en què -és molt important- haurem de inscriure’ns, podrem assistir a debats, ens arribaran notícies, institucions i empreses ens oferiran la seva empara i col·laboració, creixeran els premis, alguns corregiran i corregiran i corregiran i es sorprendran de tant i tan bo com de segur que podran conèixer. Al voltant del mes de febrer, desvelarem els que han estat seleccionats i podreu preparar les vostres presentacions, millorar si fos el cas, els pòsters i preparar el viatge perquè Graphispag 2019 acollirà una bona part de la nostra festa. Uns 280 dies en què, com sempre, el Disseny Gràfic ens acompanyarà.

Nou blog dels premis: juny – setembre de 2018Incripcions: setembre i octubre 2018
Evaluació dels jurats: de novembre de 2018 a gener de 2019
Llista de seleccionats: febrer de 2019
Exposició i lliurament dels premis: març de 2019

Guardar

Guardar

Data: 25/06/2018
Categoríes:
Etiquetes: , , ,