BDW: Presentació de la BAIPE

El passat 17 de juny en l’icònic pavelló Mies van der Rohe i Lilly Reich, el CODGC va fer la presentació de la Barcelona Anual International Poster Exhibition (BAIPE). Un projecte recurrent que convertirà a Barcelona en el centre mundial de la reflexió visual guiada pel pòster, peça referencial de la comunicació visual, del disseny gràfic.

Sota l’empara i suport de l’Ajuntament de Barcelona, i la Generalitat de Catalunya, BAIPE neix per a tenir continuïtat i créixer, mostrant el format del pòster com una finestra de reflexió oberta a tota la ciutadania. Es tracta d’una acció transversal oberta i pròxima a tots, una forma, també, de trencar amb l’endogàmia del sector, on acollir i oferir la cultura mundial. Atraient patrimoni plàstic i visual a Barcelona. En pròpies paraules del degà emèrit del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya Jesús Del Hoyo Arjona, els pòsters de BAIPE seran un crit de germanor i de responsabilitat global, un lloc on unir-se sense diluir, fusionar sense sotmetre’s, ajuntar per a créixer i comparar per a aprendre.

L’acte va comptar amb la participació de la directora de la Fundació Mies van der Rohe, Anna Ramos, qui va destacar el bon maridatge que sempre han brindat l’arquitectura i el disseny, i millor encara si aquest s’utilitza per a projectar, acollir i emparar projectes globals, com en el seu moment va fer el mateix pavelló Mies van der Rohe i Lilly Reich en l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Institucionalment, també va participar el regidor de turisme i indústries creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, qui va posar èmfasi en la solvència demostrada en els èxits i acolliment que van tenir projectes del CODGC predecessors com Des de les trinxeres, i Dos anys, moltes vides, vaticinant una molt bona resposta i donant tot el seu suport a BAIPE.

La directora del Museu del Disseny, Pilar Velez, va destacar que Barcelona ha estat un centre destacat del cartellisme europeu des de finals del segle XIX; i va considerar que els pòsters que participin a BAIPE, sens dubte, aportaran diàlegs d’inclusió social, sostenibilitat, economia circular, gènere, ecologia, amb missatges que no podem eludir.

Van participar també grans mestres i veus reconegudes del disseny gràfic com Félix Beltrán, Enric Huguet, Joan Costa i Jordi Pericot, Derwyn Goodall, Santiago Pol, Irwan Harnoko, Mohamed Zakaria, Felipe Taborda… entre altres prestigiosos professionals de tot el món que formen part del consell assessor i del jurat de la convocatòria BAIPE*22, que té representants del Canadà, Mèxic, el Brasil, la Xina, Korea, Xipre, el Japó, Egipte, Bolívia, Alemanya, els EUA, Indonèsia, Ucraïna, Veneçuela, Polònia, Bulgària, Bèlgica

En les intervencions es van evidenciar el poder del pòster com a element vital de comunicació. També destaquem la intervenció de la dissenyadora gràfica Cristina Simón, qui va aportar un discurs encoratjador i de bon presagi per a BAIPE. I del prestigiós cartellista Veneçolà Santiago Pol que va augurar l’èxit d’aquesta crida des de Barcelona a tothom i el pont que representa entre els pobles.

En les pròximes setmanes s’aniran coneixent tots els membres del comitè assessor i del jurat internacional. L’eix conceptual d’aquesta edició que es desenvoluparà sobre el concepte “Una humanitat, un planeta”. Els terminis per a la participació i els convidats internacionals a l’exposició del projecte “Ela geminada món”.

En acabar les ponències l’esdeveniment es va traslladar a l’exterior del pavelló on els assistents van gaudir d’un agradable i fresca beguda mentre les animades xerrades omplien cadascun dels monumentals racons i perspectives del pavelló Mies van der Rohe i Lilly Reich.

De nou Barcelona acull i es projecta al món des del pòster, des del disseny gràfic.

Data: 24/06/2022
Categoríes: