Felicitats i felicitat!

Asamblea constituyente 5 de octubre de 2004
 
La por al número tretze s’anomena triscaidecafòbia. I ho dic perquè fa tretze anys, tretze, que en assemblea es va constituir el Col·legi Oficial del Disseny Gràfic de Catalunya. Sense por al tretze i posant d’altres números a aquesta realitat tenim uns 4.748 dies, més o menys 113.880 hores o, el que és aproximadament el mateix uns 6.832.800 minuts. En definitiva, temps passat i viscut.

Un temps dedicat a la feina per moltes persones que ha estat possible per la col·laboració voluntària tant com pel compromís de la col·legiació i l’enginy de propostes i l’encert de les apreciacions i la comprensió davant els errors i el reconeixement dels encerts i, al capdavall, la constatació del fet que no estem sols i que allò que es fa és útil per a tothom.
Un temps dedicat tant a anar construint com a anar reconeixent l’existència i la projecció de la disciplina de la comunicació visual, el disseny gràfic.

Temps dedicat a explicar el que som per desterrar d’allò que es creu que som: per argumentar la realitat del nou paradigma que empara i acull el disseny gràfic d’avui, que beneficia a tothom i que tothom fem servir.

Temps emprat a assessorar, a avalar i a mitjançar en tot allò que necessiti la professió, l’Administració i la societat, que és el que en essència ens demana la llei del Parlament que va ordenar la nostra creació, ja que som “…l’única Corporació de dret públic que vetlla per la defensa dels interessos del disseny de la comunicació visual, el seus professionals i el seus usuaris“.

Un text resumit que és una realitat i enfoca la nostra veritat essencial i que, com si fos un mantra vocatiu, hem repetit fins a la sacietat davant de persones i institucions de tot tipus i nivell.

El breu text que acabem de citar condensa una realitat i enfoca la nostra veritat essencial que, com si fos un mantra, hem repetit fins a la sacietat davant de persones i institucions de tot tipus i nivell.

Un text que hem repetit perquè és el punt de partida necessari per entendre el que avui dia és el disseny gràfic, quins tipus de professionals treballen en el nostre entorn i quines responsabilitats tenen cadascun d’ells. Tenint en compte professionals i especialitats, sempre dins el marc de les nostres lleis, cerquem el que ens uneix i no el que ens separa. Entenem que, a més a més de la singularitat de cadascun i de cada especialitat, hi ha el comú troncal i vertebrador de tots, del disseny gràfic, i que és des on treballem i ens oferim a organitzar, clarificar, definir, estructurar, ordenar, investigar, proposar, reflexionar, formar, defensar i denunciar, per, en definitiva, poder ajudar.

Ajudar que és el que el Col·legi, de la mateixa manera que el disseny, fa en la seva pura i noble essència …

… I així van passant els anys i anem creixent en nombre -som l’entitat que, amb molta diferència, més professionals aglutina- i anem consolidant aliances empresarials i institucionals que ens permeten pensar, imaginar i construir un present i un futur millor per a tots els professionals del disseny gràfic, amb molta o poca experiència, i per a tots els seus usuaris, és a dir, per a tots nosaltres.
Per tot això, vull acabar amb les meves felicitacions a tothom, perquè malgrat la crisi, els problemes i la desmoralització que hi va associada, perquè malgrat l’inicial desconeixement de la nostra existència i de la brutal i habitual discriminació econòmica que hem patit, perquè malgrat i de la crispació actual…, som aquí i hi seguirem sent per projectar i ajudar.

Feliç aniversari Col·legi i lenhorabona disseny gràfic!

Jesús Del Hoyo Arjona
Degà