“Inadmisión” de sol·licitud de candidatura de Vasava als Premios Nacionales de Diseño 2017

D’entrada l’enhorabona al Manuel Estrada– però estupefactes perquè el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat ha inadmés la candidatura presentada pel Col·legi, de Vasava, en la modalitat de professionals.

El disseny gràfic recula des del 2017 fins el 2008

La trajectòria dels Premios Nacionales de Diseño (en les diverses modalitats i acompanyaments que han transitat des de l’origen) és un recull de reconeixements a professionals que s’ho mereixen. N’hi ha d’altres? I tant que sí. No està clara la política de selecció, però aquesta és una altra qüestió que ara no abordarem i que potser és el detonant o la causa del que avui ens porta a reflexió. Primer, repassem els guardonats:
Profesionales: Miguel Milá, André Ricard (1987), Oscar Tusquets, Enric Satué (1988), Santiago Miranda, Alberto Corazón (1989), Josep Lluscà, Ricard Giralt-Miracle (1990), Ramón Benedito, América Sánchez (1992), Daniel Nebot, Yves Zimmermann (1995), Jorge Pensi, Pepe Cruz Novillo (1997), Peret (1998), Alberto Lievore, Javier Mariscal (1999), Mario Eskenazi, Akaba (2000), Dani Freixes (2001), Isidro Ferrer (2002), Toni Arola (2003), Juan Gatti, Josep Pla-Narbona (2004), Carlos Rolando (2005), Pepe Cortés (2006), Pati Núñez (2007), Summa (2008), Óscar Mariné (2010), Carles Riart (2011), Nacho Lavernia Company 2012), Pablo Martín Badosa (2013), Jaime Moreno Medina (2015), Mario Ruiz Rubio (2016)
Distincions honorífiques: DZ Centro de diseño Industrial, Escuelas Massana, Elisava i Eina, Juli Capella, Quim Larrea (2000).
I el 2013 va haver-hi una menció especial a més d’otorgar-li el Premio Nacional de Diseño “Profesionales” a Pablo Martín: “Mención especial en Diseño, modalidad ‘Profesionales’, a D. Enric Huguet Muixí1.
Aquesta fórmula de “menció especial”,-solucionava l’antiga i constant proposta única del Col·legi a fer notori el reconeixement a la figura de l’Enric Huguet i la seva trajectòria en el disseny gràfic. Hi havia solucions més elegants, però van optar per aquesta.

A la Web del Ministerio, en la introducció als Premios Nacionales de 1987 a 2010, el Ministerio afirma:
“Los Premios distinguieron tanto a diseñadores como a empresas. Los diseñadores fueron premiados por sus méritos y en reconocimiento a una larga trayectoria de dedicación a cualquiera de los ámbitos del diseño: el diseño gráfico y la comunicación visual, el diseño de producto y el diseño del entorno. Las empresas recibieron el premio como distinción por haber empleado el diseño de una manera ejemplar en sus estrategias de innovación.” 2

L’any 2008 es va concedir el Premio Nacional de Diseño a Summa, una empresa fundada por Mario Eskenazi, Claret Serrahima, Josep Maria Mir, Oriol Regás, Enrique González i Conrad Llorens. Dissenyadors, publicitaris i especialistes en màrqueting. En aquell moment del reconeixement -2008-, només quedaven Mir i Llorens i no es va centrar el premi en Josep Maria Mir, el dissenyador, sinó en Summa, l’empresa. Les explicacions del jurat:
“[…] los tiempos cambian y la figura del diseñador solitario pierde fuerza frente a los estudios especializados y bien organizados, donde la estrategia y el análisis son tan importantes como la intuición y la chispa de la creatividad a la hora de resolver e encargo de un cliente. Porque sucede que no todos los clientes son iguales. Los hay pequeños y grandes. Incluso enormes. Para trabajar en diseño con una compañía importante es necesario estar bien preparado y tener respuestas para todo.”3 Els que signaven l’acta del jurat eren: Melchor Andreu, Marcel Benedito, Robin Edman, Ricardo González, Pati Núñez, Isabel Roig, Elisa Sáinz, Juan Manuel Ubiergo.
Perquè estem d’acord amb aquesta posició és el motiu pel qual el Col·legi ha donat suport a la candidatura de VASAVA a l’edició de 2017. No cal presentació del candidat.

En la carta de presentació dels Premios Nacionales de Innovación y de Diseño 2017, signada per la Subdirección General de Promoción de la Competitividad, Secretaría General de Ciencia e innovación, Ministerio de Economía, Industria y Competitividad, exposen:
“Los Premios Nacionales de Innovación y de Diseño son el más alto galardón que se otorga en España como reconocimiento a empresas y profesionales que han destacado por su trayectoria excelente y ejemplar en unos casos en el campo del diseño y en otros en el de la innovación. Estos premios reconocen tanto la innovación como el diseño como factores esenciales para aumentar la competitividad y el rendimiento económico así como para aportar calidad de vida a los ciudadanos. Con ellos se trata asimismo de fomentar la cultura del diseño y la de la innovación en España, tanto en el ámbito empresarial como en el conjunto de la sociedad en general.”
Comptant que no quedava clara l’opció de presentar candidatures que no fossin persones físiques, en un enviament adjunt a la presentació de la candidatura de VASAVA que el Col·legi proposava, es va adreçar una carta al Ministro de Economía, Industria e Innovación, D. Luís de Guindos Jurado, com a màxim responsable dels Premios en la qual des del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya s’argumentava àmpliament la necessitat d’obrir el Premio a estructures disciplinàries i no acotar-lo sols a persones, ja que aquesta és la línia que té més futur en l’àmbit del disseny, tal i com el mateix titular argumentava el 2008 amb la concessió del premi a Summa. Fins a la data d’avui no hem rebut resposta.
Ara bé, a les bases de la convocatòria sempre parla de “profesionales”. Ara entenem que “profesionales” es refereix a “personas físicas profesionales” i no hi caben les “personas jurídicas” o un altre tipus d’organització.

I aquí ve el motiu d’aquesta denúncia sobre els criteris de selecció de candidatures. Hem rebut una resolución de “inadmisión” de solicitud, en la qual queda clara la definició de “profesional”:
“En el ejercicio de las competencias que le atribuye la Resolución de 5 de mayo de 2017, de la Secretaría general de Ciencia e Innovación, por la que se convocan los Premios Nacionales de Innovación y de Diseño 2017, en alguna de sus modalidades (B.O.E. del Sábado [sic] 6 de mayo de 2017), y el Real Decreto 531/2017, de 26 de mayo, por el que se desarrolla la estructura orgánica básica del Ministerio de Economía, Industria y Competitividad (B.O.E de 27 de mayo de 2017), la Dirección General Política de Investigación, Desarrollo e Innovación resuelve no admitir la solicitud SPIV1700X000796XV0, presentada electrónicamente el día 08/06/2017 a la Convocatoria 2017 en la modalidad “Diseño Profesionales”, debido a que el candidato propuesto VASAVA VASAVA VASAVA, corresponde a una persona jurídica que no se contempla entre los posibles candidatos a la citada modalidad, tal y como se recoge en el artículo 4.4 de la citada Resolución.”

Des del Col·legi propugnem que el respecte al disseny i als seus professionals passa per, justament, entendre que el disseny actual, el que necessita la societat i el que es practica amb un alt nivell d’exigència no acostuma a ser fruit d’una persona sinó que reparteix la responsabilitat i l’autoria en equips multidisciplinaris. Això no treu que es reconeguin trajectòries individuals, de les quals no estem en contra. La projecció del disseny passa, sens dubte per llegir la realitat i reconèixer trajectòries d’entitats complexes i interdisciplinàries. Aquest és el nou paradigma del disseny, almenys el gràfic. No atendre aquesta realitat és ancorar-se en models que potser van tenir èxit però que ja no es poden defensar com a pràctica ideal a seguir.

Esperem la resposta del Ministerio a la nostra demanda argumentada i esperem que s’entengui aquesta postura en benefici de la disciplina del disseny gràfic.

Mentrestant, des del Col·legi continuarem reclamant la inclusió d’aquesta figura de persona jurídica perquè sigui guardonada i, tal com vàrem fer amb argumentada insistència amb l’Huguet, ara la nostra iniciativa se centrarà a demanar el reconeixement per a VASAVA com a estructura disciplinària i, per tant, persona jurídica digna de rebre el Premio Nacional de Diseño. I ho farem fins que siguem capaços de fer entendre al Ministerio i als seus assessors (nosaltres no ho som pas) quina és la situació del disseny gràfic l’any 2017. De fet, un punt d’il·luminació ja el van tenir el 2008.

Mentre tancàvem aquesta edició del Nius, ens ha arribat la notícia que el Premio Nacional de Diseño 2017 ha estat concedit a Manuel Estrada, un dels bons exponents del disseny actuals i de gran trajectòria que, a més, ha col·laborat amb el Col·legi sempre que li ho hem sol·licitat. Des d’aquí li enviem una enorme felicitació.

1. Convocatoria Premios Nacionales de Innovación y Diseño desde 1987. Tot i això, en el PDF recopilatori de 2011 a 2016 dels Premios, no hi surt en la relació: Premios Nacionales de innovación y de Diseño 2011-2016. En línea: Recuperado el 25 de julio de 2017 de la web del Ministerio de economía, Industria y Competitividad
2. Premios Nacionales de Innovación y Diseño desde 1987
3. Premios Nacionales de Diseño 2008 modalidad Profesionales

Data: 27/07/2017
Categoríes:
Etiquetes: , ,