… no diran que no saben què és legal i legítim. Ara ja no

assessorament sobre el paradigma actual disseny
 

Informe d’assessorament lliurat a l’Ajuntament de Barcelona

… amb el lliurament d’aquest informe posem un punt i seguit a uns anys esperpèntics de relació amb l’Ajuntament de Barcelona, segons es diu i diuen “capital del disseny” -… de quin i de qui?!, ja en parlarem d’això en un altre moment-.
Centrant la qüestió i repassant en la memòria, recordo que va acabar el govern d’Hereu, Martí…, sense rebre cap ajuda –CAP NI UNA!- però el ferm compromís de mantenir de manera fluida l’habitual diàleg que, lògicament ens toca tenir amb les administracions, el compromís de respecte i compliment de la legalitat que neixia en aquells moments de canvi de paradigma en el que correspon al disseny gràfic –com no pot deixar de ser!!!-, es va parlar, també, del compromís de transparència en les assignacions i l’ús d’un DHub pagat amb diner públic – i amb un impressionant sobrecost- però que seria integrat i integrador de tothom, dissenys i entitats…, sense amiguismes ni discriminacions…, la glàsnost es dibuixava a l’horitzó…. -potser argúcies electorals…?- Es plantejaven compromisos que, mirin com se mirin, eren reclamacions i actuacions lògiques, necessàries i tan legítimes com legals. Els “compromisos” que traspuaven en tots aquells punts afavorien als professionals i als usuaris, es a dir, a tot el conjunt de la societat… i encara són vigents…
Va començar l’actual legislatura –la que acaba demà!- i… demanem entrevista amb l’alcalde Trias. En deriva al regidor Ciurana i, d’aquí cap allà, i d’allà cap aquí… d’àrees a departaments, de l’ICUB a la direcció d’”a” o de “b”… ens deien “d’això se n’ocupa tal, millor aneu a veure a un altre tal… aquesta no és competència meva… jo no prenc aquestes decisions…” i així, de despatx en despatx, de càrrec en càrrec… Això, sí, sempre i tothom amb un “…per suposat que s’ha de respectar la llei, per suposat que hem de ser clars, sempre hem de ser equitatius, mai tenim biaixos ni prejudicis…” i?, doncs, no! S’ha seguit promovent concursos il·legals, contractacions inadecuades, s’ha continuat afavorint l’intrusisme, s’han donat ajuts als de sempre… El diner públic –els diners de tothom, sigui poc o molt- ha tornat a anar a parar a subvencions i contractes sense exigir el compliment de les lleis, sense entendre ni voler escoltar que el paradigma ha canviat i, sempre, donant-li l’esquena a la realitat professional i legal dels que no és cosa “d’artistes” sinó de professionals d’una disciplina clara i reconeguda… i s’han entregat equipaments pagats amb diner públic a entitats privades… i… una vegada més i, en definitiva tot, s’ha fet com sempre, un “sempre” de discriminació i negació… Malament, molt malament…
… podria ser pitjor…?

…però encara que sense recursos i amb molt esforç, la perseverança té recompensa i rere l’anunci publicat en la premsa de prendre mesures legals contra l’administració i, en particualr, contra l’Ajuntament de Barcelona…, el director de comunicació, Marc Puig, fa el que és lògic, evident i escaient…, …en un “…doncs, si axiò és així, en què dieu que es fonamenta?…, ens ho podeu explicar?” …, subjau l’encàrrec de l’assessorament…!
Els col·legis oficials som òrgans de consulta obligatòria de l’administració…, de fet estem, és la nostra funció, per a ajudar a les administracions i a tothom!

Aquest informe, ara compartit, argumenta el que ja hem dit, tenim la raó, la històrica i la contemporània, és el que és legal i és tant el legítim com l’escaient per democràtic, equitatiu i equànime…, alguna cosa ha canviat en el Disseny Gràfic i ja ningú pot donar-li l’esquena i negar l’evidència, emparat de “bona fe”, de tradicions o desconeixements, encara que el desconeixement de la llei no eximeix del seu compliment, com ja és sabut. I menys per a l’administració!

…després del lliurament d’aquest informe, el canvi a l’honestedat, a la legalitat, ha de ser executiu i radical…

…un canvi que exigim i que coincideix amb un altre canvi dels equilibris de govern de l’Ajuntament, així que no podem deixar de ser optimistes! De fet, mai ens han donat res i, per tant, difícilment podrem tenir menys!!!
El disseny Gràfic ajuda! I des del Col·legi Oficial també volem ajudar, ajudar als dissenyadors –reputats, novells, protagonistes o de repartiment-, als usuaris, a les empreses, a les administracions, a la nostra nació i als col·legiats de tot l’estat, als d’aquí i als que ens visiten…

…sens dubte, per a bé i per al benefici de TOTHOM, després d’aquest document s’obren expectatives d’aclarir i projectar millor i legalment el que som i el que fem, a qui es dóna i per a què es dóna, quant i com i a canvi de què…, equilibri, igualtat i transparència. Com a dissenyadors gràfics tenim els nostres drets que s’han de respectar i tenim que complir amb els nostres deures…, en definitiva és el que és normal!

El Disseny Gràfic fa anys que va assolir la seva majoria d’edat professional, ara i legalment, és del tot inqüestionable. Sens dubte tenim drets i deures que complir…, les lleis són clares –i bastat ajustades!- uns i altres les tenim que complir.

…totes aquestes qüestions recull l’informe que hauria de ser, això desitgem i proposem, el punt de partida del nou consistori. La nostra oferta de diàleg i d’ajuda segueix, com sempre, vigent…, la mà estesa per ajudar a que el disseny gràfic i els seus veritables professionals siguin una eina de la realitat integradora i no excloent que, per lògica ens correspon ser per a “…salvaguardar els interessos del disseny gràfic, dels seus professionals i dels sues usuaris”, perquè el disseny gràfic és transversal, actua i ha de beneficiar a tota la ciutadania, aquest és l’eix de la nostra actuació, el que marca la llei que ens va crear fa més de 10 anys.

Jesús Del Hoyo Arjona
Degà del Col·legi Oficial Disseny Gràfic Catalunya

Data: 11/06/2015
Categoríes:
Etiquetes: , ,