Crònica de la presentació i gal·la de la 6a edició dels premis gaudeamusPROJECTA

La presentació i gal·la de la 6a edició dels premis guadeamusPROJETCA va celebrar-se, en format híbrid, el passat 19 d’octubre a l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA) a la seu del Palau del Lloctinent; i va ser emès en directe per Youtube.

La sessió del matí va ser iniciada amb una breu introducció per part de la Tin Fonts, degana del CODGC, Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya (col·legiada 466) seguit de la benvinguda d’Alberto Torra, director del ACA.

Torra va realitzar un petit i necessari discurs divulgatiu de l’ACA indicant que l’arxiu no només disposa de documentació important per la història (custodia milions de documents) dels territoris que conformen la Corona de Aragón sinó també de tota Europa, especialment de l’època medieval. Fet que ha dut a l’ACA a ser referent internacional i a obtenir el segell del Patrimoni Europeu, atorgat per la Comissió Europea. També, va anunciar que l’exposició Tipus, Éssers i Barruts, organitzada i coordinada pel CODGC, instal·lada a la galeria del 1r pis del claustre de l’ACA, i inaugurada el mateix dia mostrava alguns dels més antics dissenys procedents de l’aquest arxiu.

A continuació, el president del jurat dels gaudeamusPROJECTA i vicedegà del CODGC (col·legiat 141) Jesús Del Hoyo va seguir amb la presentació de l’esdeveniment, donant pas a la intervenció de la Secretaria General d’Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, Teresa Riesgo.

La Secretaria General d’Innovació va recordar que el Ministeri de Ciència i Innovació te una línia de treball relacionada amb el disseny com palanca de la innovació. Destacant que és molt important que els dissenyadors, innovadors i científics treballin junts per aconseguir millors serveis, millors productes i sobretot més adaptats a las necessitats de les persones. També va recordar que el Ministeri te la responsabilitat, entre altres, del lliurament i jurats del Premi Nacional d’Innovació i de Disseny, concedits també a joves dissenyadors. Incidint en la usabilitat del disseny, del resultat dels productes ben fets i enfocats als usuaris (elements principals en el disseny d’un producte o servei).

Riesgo va finalitzar la inauguració de la jornada matisant la importància dels premis gaudeamusPROJECTA i agraint al CODGC que posi en el centre a les futures promeses del disseny nacional.

“És molt important que els dissenyadors, innovadors i científics treballin junts per aconseguir millors serveis, millors productes i sobretot més adaptats a las necessitats de les persones”.

 

Una de les parts més esperades dels premis no va triga en començar, la presentació dels treballs per part dels seleccionats. Com en anteriors edicions es van dividir per blocs temàtics.

Bloc 1: Interacció amb l’entorn

Raquel Camacho, membre del jurat (col·legiada 768) va iniciar el 1r bloc de presentacions realitzant una reflexió sobre la interacció amb l’entorn, des del punt de vista acadèmic.

A continuació, van realitzar la presentació dels seus projectes de fi de grau els següents seleccionats (citats per ordre d’intervenció):

La Gemma Pallisera (Espai groc. Caminem la nit), la Dar Rubistein (Timeless), la Mireia Pérez (Waycrumbs. Turisme Conscient), la Mar Vallory Perraut (Tres Erres), l’Alba Salvadó (Uncle Joan) i el Thomas Eicher (Llavors de Terra Nostra).

 

Bloc 2: Mirades des de l’expressió pròpia

La reflexió referent a l’expresió pròpia va ser realitzada pel Rafa Calbo, artista plàstic, professor de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi i membre del jurat.

En aquest bloc van exposar el seu projecte la Verónica Espinel (Unmuted: el arte invisible), el David Mallén (Remote), l’Anna Isabel Puig (My attempt to define what reading in the visual era means), l’Ekaitz Sánchez (L’oreneta sempre torna), l’Elena Elizondo (Dear Tears: Crying as an act of resistance) i l’Andrea Pascual (L’impuls de les arrels).

A la segona part, després d’una pausa breu, Magda Batlle vocal del CODGC (col·legiada 68), va dedicar unes paraules encoratjadores als joves dissenyadors i va prendre la direcció de la presentació.

 

Bloc 3: Didàctiques per a explicar el món

La Luz Rangel, dissenyadora gràfica i doctora en disseny (colegiada 972) va ser l’encargada de realitzar la reflexió sobre les didàctiques que expliquen el món. 

La Sandra Larrosa (El juego como evolución); la Laia Torrents (WEZI, Identitat i disseny col·laboratiu); la Nicole Cecconi (Equilibrio); la Belén Cordero (Letraheridas); el Jacobo Cobián (Giro) i la Judit Bañeras (Descobreix Osona) van presentar els seus projectes. 

 

De la mano del dissenyador gràfic Carles Anadón (col·legiat 266) es va exposar el discurs sobre la reivindicació des de la pròpia experiència. 

En aquest darrer bloc varen presentar els seus treballs la Silvia Arroyo (Sum), el Neo De Riba (Àngels), la Victoria Ferrández (Ha llegado la hora), el Fernando Gabriel Cáceres (Nos invaden), la Brenda Isabel Palomino (Khipus) i la Laura Díaz (Pregunta’m Pregunta’t).

El president del jurat va realitzar la cloenda de la sessió del matí.

 

La sessió de lliurament dels premis gaudeamusPROJECTA celebrada a la tarda va comptar en la salutació de benvinguda amb les intervencions de la consellera tècnica de la regidoria de Ciutat Vella, la Àngels Cisneros, del rector de la Universitat de Barcelona, el Joan Guardia, de la Tin Fonts i del Jesús Del Hoyo.

 

La tradicional cerimònia de reconeixement a la trajectòria professional i lectura de l’acte d’atorgament de la col·legiació d’honor del CODGC, que enguany van rebre l’Ellen Lupton i el José María Cruz Novillo, no va trigar a començar; convertint als col·legiats d’honor en padrina i padrí de la 6a edició dels premis. Del Hoyo va ser l’encarregat de realitzar la glosa dels mèrits dels col·legiats d’honor.

Tot seguit, l’Ellen Lupton va exposar la seva conferència central focalitzant la seva atenció en la tipografia i en la tasca de divulgació del disseny gràfic; en la importància de donar veu a la disciplina perquè pugui ser entesa pel major número de persones possible. Lupton, comissaria emèrita del Cooper Hewitt Museum i del Smithsonian Design Museum de Nova York, autora i coautora de nombrosos best sellers dedicats al disseny gràfic (com Graphic Design Thinking, Field Guide for Grafic Designers, Thinking with Type…) i docent en el Design MFA del Maryland Institute College of Art a Baltimore, ha demostrat que la disciplina de la comunicació visual pot narrar-se de forma massiva, comprensible, propera, entretinguda i sense perdre el rigor.

 

José María Cruz Novillo dissenyador nacional per antonomàsia, creador d’una infinitat d’identitats corporatives d’alt nivell com Correos, Repsol, La Cope, El Mundo, Banco Exterior de España, Ayuntamiento de Madrid, PSOE, SuperCor, Laboratorios Alter (per citar uns pocs) va dedicar unes emotives paraules d’agraïment i reconeixement de la seva col·legiació d’honor; així com també va dirigir unes paraules de gratitud al jove talent convocat en els premis per donar seguiment d’excel·lència al futur de la disciplina.

 

Després de les conferències centrals, l’Èlia Soriano, directora executiva de l’Institut Català de les Dones, va brindar una conferència vibrant i necessària sobre el protagonisme femení del disseny, destacant el mèrit de les dissenyadores que varen permetre que avui es pugui seguir amb la disciplina de la comunicació visual incloent la mirada i el treball reconegut de les dissenyadores. També el conseller de Nou Barris i director de l’ICUB, Xavier Marcé va dedicar unes paraules sobre la importància del disseny gràfic en la xarxa cultural i en el teixit de les indústries creatives.

 

Després dels parlaments la música va envair els racons de l’ACA gràcies a la magnífica reflexió musical en format de petit recitat de la mà del baríton Alberto Cazes i de la pianista Mª Neus Devesa, qui varen rebre una ovació del públic assistent.

Pocs minuts després, va arribar el gran moment de la jornada. El secretari del CODGC, Francesc Morera (col·legiat 7) va procedir a anunciar els resultats dels premis de la 6a edició dels gaudeamusPROJECTA i va lliurar els premis corresponents:

ACCÈSSITS
(per ordre alfabètic)

Laura Díaz Deulofeu
Pregunta’m Pregunta’t
Centre: ESDAPC
Tutorizat per: Gemma Reixach i Elena Sala

Thomas Eicher
Llavors de Terra Nostra
Centre: Universitat de Barcelona
Tutorizat per: Jesús Del Hoyo Arjona

Elena Elizondo Nieva
Dear Tears: Crying as an act of resistance
Centre: ELISAVA, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona (UVIC – UCC)
Tutorizat per: Francesc Ribot Puntí

Victoria Ferrández Lozano
Ha llegado la hora
Centre: EASD Alicante
Tutorizat per: Esther de las Heras Ponce

Andrea Pascual Sarret
L’impuls de les arrels
Centre: BAU, Centre Universitari d’Artes i Disenny de Barcelona (Centre adscrit a la UVICC – UCC)
Tutorizat per: Mònica Mestanza

Ekaitz Sánchez Alemán
L’oreneta sempre torna
Centre: ESDAPC
Tutorizat per: Xavier Alamany Sese

Laia Torrents Agudo
WEZI, Identitat i disseny col·laboratiu
Centre: EINA, Centre Universitari de Disseny i Art (Centre adscrit a la UAB)
Tutorizat per: Octavi Rofes i Elena Bartomeu

 

ELS 5 PREMIATS

PREMI HUMANA
Fernando Gabriel Cáceres Gauto
Nos invaden
Centre: EASD José Nogué
Tutorizat per: Virginia Rodríguez López

PREMI IDENTIA
Verónica Espinel
Unmutted: el arte invisible
Centre: BAU, Centre Universitari d’Artes i Disenny de Barcelona (Centre adscrit a la UVICC – UCC).
Tutorizat per: Marina Salazar

PREMI INNOVA
Dar Rubinstein
Timeless
Centre: IED Barcelona
Tutorizat per: Mery Glez

PREMI NATURA
Mar Vallory Perraut
Tres Erres
Centre: ELISAVA, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona (UVIC – UCC)
Tutorizat per: Mariana Eidler

PREMI gaudeamusPROJECTA
Alba Salvadó Corral
Uncle Joan
Centre: ESDAPC
Tutorizat per: Anna Alcázar Antràs

 

Després del lliurament de premis la Tin Fonts (col·legiada 466) i el vocal del CODGC, Josep Villa (col·legiat 377) i el Jesús Del Hoyo (col·legiat 141) varen anunciar la 7a edició dels premis gaudeamusPROJECTA. Es va recordar que la setena edició dels premis gaudeamusPROJECTA ja està en marxa, en aquest sentit i durant els passats mesos de maig i juny ja es va enviar un pòster a tots els centres perquè estiguessin informats i informessin els seus professors i estudiants.

Josep Villa va recordar que són els estudiants a partir d’una qualificació mínima de notable els que es presenten al premi i que el jurat avaluador dels gaudeamusPROJECTA, conformat per professionals i docents nacionals i internacionals, pot i de fet ho ha fet, apreciar valors que transcendeixen l’acadèmic i atorgar premis a projectes “excel·lents” sens dubte que van ser avaluats com a “notables” en l’àmbit docent, l’unamb contradiu l’un altre, són enfocaments i facetes complementàries, així doncs, animar-vos a participar, és una opció i oportunitat personal.

 

 

Jesús Del Hoyo, president del jurat, va presentar un nou premi i un esment fruit del suport i compromís amb l’excel·lència del disseny i la comunicació de l’empresa CSL-Vifor. El premi s’orienta a l’àmbit de la salut en totes les seves variables i especialitats, l’esment s’enfoca a tot projecte de disseny i comunicació relacionat amb la nefrologia. El disseny sempre és útil i ajuda, i en aquest camp el seu presencial és encara més rellevant si cap.

Finalment es va procedir a la clausura de l’esdeveniment amb la interpretació del Gaudeamus Igitur.

No va faltar, tampoc, el brindis servit a la galeria del 1r pis on el públic present va poder celebrar amb els seleccionats, els ponents i l’organització uns moments més distesos i relaxats.

Data: 23/10/2023
Categoríes: