Els cinc projectes guanyadors

Aquests són els cinc projectes guanyadors de la segona edició dels Premis gaudeamusPROJECTA, projectes de fi de grau en disseny gràfic.

La tarda del 28 de març, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, es van lliurar els premis als millors projectes de fi de grau en disseny gràfic.

A la convocatòria d’aquest certamen, impulsat pel Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, i que te per objectiu reconèixer i premiar l’excel·lència dels projectes de fi de grau, s’havien presentat seixanta projectes de les promocions 2016/2017 i 2017/2018, provinents de vint-i-tres centres acadèmics d’arreu de l’Estat espanyol que imparteixen graus o titulació equivalent en disseny gràfic.

D’entre els vint-i-quatre projectes seleccionats aquests són els guanyadors en cadascuna de les categories:

Premi INNOVA

Projecte: Aleteia
Autora/alumna: Nicola FV Keysselitz
Tutors: Albert Culleré, Lucinda Morryssey, Oyer Corazón i Carolina Meloni
Centre: Universidad Europea de Madrid

L’acte del jurat recull: “Per la seva innovació comunicativa, plàstica, funcional i operativa. Projectar de forma visual la comunicació és un element estructural del disseny gràfic, la disciplina de la comunicació visual. Trobar en aquest marc espai per recollir, visualitzar i comunicar els sentiments és un avenç que evidencia la capacitat d’aportar valors de la nostra disciplina que, per sobre de qualsevol altre aspecte mercantil, humanitzen i faciliten les relacions interpersonals des de llenguatges i formes tan clares com seductores”.

 

 

Premi NATURA

Projecte: Manitú
Autor: Juan Ángel López Madrid
Tutora: Silvia Cerrolaza
Centre: Escuela superior de diseño de la Rioja

L’acte del jurat recull: “Pel seu compromís clar i actiu amb el medi ambient i/o entorn natural i molt especialment amb el respecte a la vida i la dignitat dels altres éssers amb els quals compartim la nostra presència a la Terra. El respecte en què es tracta als éssers vius és un marcador inequívoc de la consciència i de la maduresa d’una societat. Aquest projecte suma al meritori i sempre lloable compromís dels seus promotors, eines gràfiques eficaces per projectar i comunicar aquesta realitat al conjunt de la societat”.

 

 

Premi HUMANA

Projecte: Editorial Topo
Autora/alumna: Ana Rita Izquierdo Biénzobas
Tutora: Silvia Cerrolaza
Centre: Escuela Superior de Diseño de La Rioja

L’acte del jurat recull: “Pel seu clar i actiu compromís amb l’entorn social que destaca per plantejar una confluència harmònica en el projecte que defineix i que desenvolupa des de la co-presència de la diversitat perceptiva dels individus que conformen la nostra societat. Per acceptar la diversitat aquest projecte parteix de la normalitat d’un producte que evidencia i mostra les diferències i les seves característiques, aquesta és una via clau i eficaç d’integració. El projecte es conjuga com a punt de trobada comuna. És una eina clara i eficaç que aglutina les diferències”.

 

 

Premi TECNIA

Projecte: Plantpot
Autor/alumne: Jairo Villa Cuadrado
Tutora: Sònia Jou
Centre: ESDAP Catalunya (Llotja)

L’acte del jurat recull: “Per la potenciació, optimització i renovació de l’ús de materials i tècniques relacionats amb les eines digitals que s’orienten al bé comú i en particular a evidenciar i potenciar la consciència i les actituds més positives que, en aquest cas concret, podem i hem de tenir enfront del medi natural. Les eines digitals són, en mans d’un projecte compromès, precises vies per millorar i ampliar les nostres capacitats i coneixements. El resultat d’això és una societat més conscient i per tant millor orientada i informada”.

 

Premi PROJECTA 2019

Projecte: La simfonia del cosmos
Autora/alumna: Marina Colell Salarich
Tutor: Joan Achon
Centre: Bau, Centre Universitari de Disseny, adscrit a la Universitat de Vic

L’acte del jurat recull: “Considerant íntegrament, des d’una visió global i transversal tots els seus aspectes, essencials i substancials, aquest projecte destaca:

  • Per la qualitat de la documentació aportada, la claredat en l’exposició dels objectius i conclusions, el mètode i la metodologia de concreció dels elements explicatius.
  • Per la seva aportació conceptual, la seva innovació tant a nivell comunicatiu, funcional com a operatiu.
  • Pel plantejament ètic i responsable del projecte cap a la societat i l’aportació evident de valors per fer una societat més justa, integradora i respectuosa.
  • I per la seva capacitat per conjugar la finalitat, la creativitat, el resultat i la necessària adequació a l’usuari final que és el receptor de tot projecte de disseny gràfic, la disciplina de la comunicació visual.
  • Aquest projecte conjuga el coneixement dels recursos i desencadenants visuals amb les capacitats tecnològiques. Té present una clara voluntat didàctica orientada cap al conjunt de la societat i recolzada en formes infogràfiques que ens apropen a conceptes enormement complexos sense, per això, desmerèixer una proposta d’alt valor plàstic que genera llenguatges i formes innovadores. Seduir i informar es mostren i desenvolupen en aquest projecte des d’un encertat i delicat equilibri.
  • Aquest projecte informa i sedueix des d’un encertat i delicat equilibri, aconseguit des dels recursos i els compromisos i les capacitats pròpies de la comunicació visual, del disseny gràfic”

 

Veure el vídeo de la presentació dels cinc projectes premiats al nostre canal de Vimeo