Jurats convocats al Premis PFG

Premi pfg en dissenyo grafic 1ed

COMPOSICIÓ JURAT

PER ORDRE ALFABÈTIC:

Dra. Elena Bartomeu Magaña – Col·legiada núm. 506
Doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, realitza tasques com a investigadora, professora, dissenyadora i storyteller a la ciutat de Barcelona des de l’any 2008. Les seves principals línies de recerca giren entorn la construcció de la identitat visual en l’objecte, la usabilitat, i el disseny-ficció, incloent tècniques narratives i projectuals que se centren en la viabilitat interna del projecte i la creació de mons propis. Actualment és Coordinadora del Màster de Recerca en Art i Disseny, a EINA, on és també Responsable d’Innovació docent del Grau en Disseny i imparteix les assignatures de Disseny d’Elements d’Identitat, Ergonomia i usabilitat, i Pràctiques i territoris del disseny contemporani.

Dr. Joan Costa – Col·legiat d’honor
Comunicòleg, sociòleg, dissenyador, i investigador, consultor en comunicació i professor universitari. Creador de l’Enciclopedia del Diseño i autor de més de 40 llibres sobre disseny i comunicació visual. El seu treball en gràfica internacional abasta els programes d’identitat corporativa, construcció de marca (branding), senyalística i esquemàtica. Doctor honoris causa a Espanya, l’Argentina i el Perú.

Dra. Carmina Crusafont
Doctora en Ciències de la Informació. Professora del departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació (UAB). Subdirectora de l’Observatori Iberoamericà de la Comunicació. Presidenta de l’Associació de Becaris de “la Caixa”.

Fernando Ellakuría – Red 032 Comunicación – Col·legiat núm. 453
Neix a Galdakao, província de Biscaia, a l’abril de 1949. Estudia plàstica publicitària a l’Escola Massana de Barcelona, i completa els seus estudis a Perusa, Itàlia. Comença a treballar com a dissenyador gràfic als Estats Units, i més tard a Altraforma. Va ser durant cinc anys director d’Art a Slogan, i gairebé sis a Bassat, Ogilvy & Mather. Com a clients destaquen, Longines, Puig, Lacasa, CPC, Codorniu, Levi Strauss, Purina, Orbis, Reckitt&Satisfan, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Beecham, Philips i Yamaha, entre d’altres. Ha tingut la sort de col·laborar en campanyes i anuncis que han guanyat importants premis nacionals i internacionals (Festivals de Canes, Nova York, Montreux, Londres, i els premis Laus). Ha estat nomenat membre del jurat dels premis Popay Paris i Ciutat de Barcelona, i president del jurat dels premis Lux. El 1989 entra a Tapsa/*NWAyer Barcelona com a nou director creatiu executiu, responsable dels comptes Seat Internacional, Panasonic, Unicef, Apis, Julià Tours, Hotel Arts, Saloni, Nikko, Gala, Disney… El 1995 Wilkens Internacional compra NWAyer, es decideix reestructurar el grup i es tanca l’agència de Barcelona. El 1996 funda la seva pròpia agència, Red 032 Comunicació, en la qual segueix treballant.

Dra. Ana Entenza – Col·legiada núm. 657
Dissenyadora gràfica amb més de 25 anys d’experiència professional a estudis propis (Textual, Sensus Musa) i d’altres (El Tinter, Estudi MM), especialitzada en disseny de publicacions. Professora a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB des de 1992 i investigadora sobre la incidència de la forma i el color en comunicació. Membre del grup de recerca Migracom.

Rodolfo Fernández Álvarez – Col·legiat núm. 307
Dissenyador gràfic, d’interiors i il·lustrador autodidacta amb 25 anys d’experiència professional a Sudamérica i 14 anys a Espanya. Consultor en comunicació visual, desenvolupament de marques, productes i embalatge (packaging). Professor titular de les càtedres de Packaging i Disseny de la Universitat Catòlica i la Universitat Americana d’Asunción (Paraguai), 1997-2004. Professor i jurat convidat per ICSID, Icograda, ISA i ALADI. “Selected 100 World Designers” Universitat de Roma La Sapienza, 2005-2006.

Dra. Leire Fernández Iñurritegui
Doctora en Belles Arts i professora titular de Disseny Gràfic a la Facultat de Belles Arts de la UPV/EHU. Codirectora del “Grupo de Investigación en Diseño Gráfico y Tipografía Letraz”. Cofundadora i codirectora dels espais de projecció universitària del Disseny Gràfic “Arantzazu Letraz Gunea” i “ehuDiseinuaren Campusa”. Codirectora del “Congreso de Diseño Gráfico”.

Emilio Gil
Fundador de Tau Diseño. Format a l’Escola d’Arts Visuals de Nova York (SVA) i a Central Saint Martins (Londres). Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2015. Premis Laus d’Or en Disseny Editorial, Dondise i Certificate of Excellence de la TDC.

Pepe Gimeno
Dissenyador gràfic i tipògraf espanyol amb una llarga trajectòria professional. El seu treball ha estat reconegut amb nombroses distincions i premis, entre els quals el Certificate of Excellence in Type Design del TDC l’any 2001.

Dra. Elena González Miranda
Professora de Disseny a la Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU). «Sóc dissenyadora gràfica. Ensenyo el que sé i el que sóc. Ensenyo a admirar signes d’interrogació i a trobar preguntes» (multiversografico.com).

Dr. Javier González Solas
Professor de la Universidad Complutense de Madrid (Ciències de la Informació, 1981-2004). Ha escrit sobre audiències, identitat visual corporativa, grafits, proxèmica publicitària, i crítica i sociologia del disseny. Comissari per a l’exposició Grupo 13 (MNAD). Autor d’“El disseny com a indústria creativa” (Informe sobre la cultura a Espanya, 2016), i “Cruz Novillo, una hipòtesi sobre el disseny” (Graffica).

Enric Huguet i Muixí – Col·legiat d’honor i de ple dret núm. 553
Dissenyador gràfic amb una trajectòria de més de 60 anys. Fundador de Grafistes FAD i Menció d’Honor del Premi Nacional de Disseny. Professor de l’Escola Massana.

Josep Maria Mir – Col·legiat núm. 157
Soci fundador i director creatiu executiu de SUMMA (Premio Nacional de Diseño), Mir porta tota una vida dedicada a la creativitat i al disseny. Vicepresident d’ADGFAD, director dels Premis LAUS, membre del Consell Directiu del FAD i conseller de la Fundació BCD. Ha estat també director del Departament de Disseny Gràfic d’EINA (Universitat Autònoma de Barcelona), professor-tutor de projectes de fi de carrera a Elisava (Universitat Pompeu Fabra de Barcelona), docent al Foxize School, i membre de comissions d’assessorament d’importants institucions públiques. També ha estat jurat en nombrosos certàmens de disseny, entre els quals els Premios Nacionales de Diseño, els Premis LAUS i Best Pack. Assidu conferenciant en diverses universitats, cal destacar la seva participació en l’Adobe Creative Meet Up i en l’OFFF Festival, així com en el Blanc Festival.

Monchi Pedreira – Col·legiat núm. 576
Graduat en Disseny Gràfic per l’Escola d’Art d’Oviedo. Ha treballat en diferents agències capdavanteres de comunicació d’Astúries. Amb més de 30 anys de professió com a dissenyador i director d’art, durant aquests anys ha estat guardonat amb una trentena de reconeixements nacionals. Així mateix els seus treballs s’han vist reflectits en nombroses publicacions d’àmbit estatal i internacional. Coordinador general de “Ingeniam”, Centre de formació, recerca i desenvolupament de disseny pluridisciplinari. Actualment és el director creatiu de Signum (estudi de disseny pluridisciplinari), labor que alterna amb la docència a l’Escola Superior d’Art d’Astúries, de la qual és professor especialista de l’assignatura Projectes Gràfics. Membre col·legiat del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

Dr. Jordi Pericot i Canaleta – Col·legiat d’honor i de ple dret núm. 145
Doctor en Història de l’Art i llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Catedràtic emèrit de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. Impulsor i prop de dues dècades director de l’Escola de Disseny Elisava. Fundador i col·laborador de la revista científica Temes de Disseny. És membre de la Real Academia de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría (Sevilla) i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (Barcelona). Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona. Té una dilatada trajectòria en l’àmbit de la Teoria de la Imatge i de la Comunicació, així com en la producció artística, especialment en l’art cinètic.

Dr. Daniel Tena i Parera – Col·legiat núm. 013
Professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona. Director del Màster en Periodisme i Comunicació Digital i del Màster en Comunicació Gràfica, tots dos de la Universitat Autònoma de Barcelona. Autor de diversos llibres i articles sobre el disseny i la investigació científica en disseny gràfic. Editor de la revista científica Graffica.

Antoni Sellés – Col·legiat núm. 247
Dissenyador. Fundà Vasava l’any 1997 juntament amb el seu fill Bruno. Vasava ha estat una sorpresa en el món del disseny, mostrant la seva activitat en una gamma de disciplines que van des de la tipografia personalitzada, passant per la il·lustració i el disseny interactiu, fins a l’animació. Gran part del seu èxit en el món comercial es pot atribuir a l’empenta de Vasava en el camp de l’experimentació creativa i el disseny personal. Membre col·legiat del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

Enric Galve – EGM
EGM va començar la seva etapa empresarial el 1971 com a laboratori professional, revelant diapositives i negatius de color, amb el lema de donar sempre la millor qualitat als fotògrafs professionals del moment.
En la seva trajectòria, va anar incorporant diferents serveis que es trobaven a faltar, com ara còpies especials Cibacrhome, duplicats d’alta resolució i còpies fotogràfiques d’alta qualitat. Seguint la seva evolució entrà en el món digital, escanejant, imprimint i retocant. Actualment ha incorporat sistemes de gestió de continguts d’imatge virtual amb foto-realisme total, retocs electrònics d’alt nivell, gestió de continguts per al món de la cartelleria electrònica, sistemes d’escàners de grans formats i còpies amb tot tipus de tintes UV, pigmentades, amb sublimació, etc., i en tot tipus de formats i suports. Té unes instal·lacions d’uns sis mil metres quadrats i compta amb noranta professionals qualificats. Enric Galve ha estat president del Saló de Fira de Barcelona Sonimagfoto durant un període d’onze anys, i actualment és vicepresident del Comitè Organitzador de Graphispag.

Jordi Magre – Mactac Europe
Director de Mactac Europe, empresa capdavantera en la producció de suports autoadhesius per a la impressió destinats al mercat de la comunicació digital, sector on té més de vint-i-cinc anys d’experiència. També és president d’AIIDYS, Agrupació d’empreses d’Imatge, Impressió Digital i Serveis, i creador del programa ”Mactac at School”, destinat a la promoció del talent entre els estudiants de diversos graus de disseny als principals centres docents del nostre país.

Montserrat González Xicola – Agpograf
En la seva formació acadèmica es va decantar cap a la pedagogia i la psicologia però la seva dedicació professional ha estat sempre orientada a les arts gràfiques i vinculada a l’empresa familiar Agpograf, de la qual fa gairebé quinze anys que porta la direcció. El seu objectiu ha estat fer empresa en moments difícils. El repte ha tingut diverses vessants: la industrial, l’artística, l’econòmica i la solidària i compromesa amb el país. Agpograf és una empresa de més de cinquanta anys de trajectòria, que ha vist com la segona generació agafava el relleu en la direcció, mantenint l’esperit de l’empresa, però infonent-hi aires nous que li han permès estar en al capdamunt de la indústria gràfica catalana. També ha apostat per fomentar la formació dels nous creatius i dissenyadors i participar-hi, i per donar suport a les iniciatives de les escoles i organismes del móndel disseny que requerien la col·laboració de la indústria gràfica.

Comissió organitzadora dels Premis PFG:

Tin Fonts Forcadell – Col·legiada núm. 466
Vicedegana. Docent i dissenyadora gràfica. Llicenciada en Belles Arts –Especialitat de Disseny- per la Universitat de Barcelona. Professora titular de Projectes multidisciplinaris i Cap de departament de Gràfica publicitària de l’EADT Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (2000-2015).

Carina Garrido i Val – Col·legiada núm. 326
Vocalia de Formació. Grau en Disseny per la Facultat de Belles Arts, de la Universitat de Barcelona. Dissenyadora gràfica a fecunda, comunicació creativa. Docent a l’Illa. Escola d’Art i Disseny de Sabadell.

Josep Villa i Casanovas – Col·legiat núm. 377
Vocalia Joves Professionals i universitats. Dissenyador gràfic. Estudis de disseny gràfic a l’escola LAI de Barcelona. Ideòleg i fundador de l’Associació “La lluna imatge per la cooperació”. Ha exercit de docent a les escoles LAI i IDEP. Fundador d’Estudi la Maquineta (des de 1998).

Els membres de la Junta del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya:

Magda Batlles i Pagès – Col·legiada núm. 068
Tresorera. Graduada en Arts Aplicades, especialitat Disseny Gràfic per l’Escola Massana. Des de l’any 1987 i fins avui, dirigeix l’estudi Masdisseny, conjuntament amb Joan Mas, en el qual han elaborat treballs de comunicació gràfica per a clients tant de l’àrea institucional com de la comercial, industrial i de producte.

Àlex Dobaño i Príncep – Col·legiat núm. 451
Vocalia Disseny per a tothom. Estudis de disseny gràfic a l’escola LAI de Barcelona. Imparteix tallers i ponències sobre Disseny Inclusiu i Comunicació Accessible. Autor de manuals i publicacions enfocades al disseny centrar en l’usuari. Fundador i director d’Avanti Avanti Studio. Design for All.

Dra. Sheila González – Col·legiada núm. 547
Vocalia de perfils professionals i empresa. Doctora en Belles Arts especialitat Recerca en Disseny de la Universitat de Barcelona. Cursos d’especialització en programari específic de disseny. Llicenciada en Comunicació Audiovisual (UOC) i Llicenciada en Belles Arts, especialitat Disseny (UB). Docent a l’Escola Municipal d’art Arsenal de Vilafranca del Penedès.

Dr. Martin Lorenz – Col·legiat núm. 190
Va estudiar en la FH (Universitat d’Arts Aplicades) de Darmstadt (Alemanya). Graduat en la KABK (Real Acadèmia d’Arts Visuals) de La Haia (Holanda). Té més de deu anys d’experiència com a dissenyador gràfic, director d’art i director creatiu. És co-fundador de l’estudi de comunicació visual TwoPoints.Net. Realitzant un doctorat en disseny en la Universitat de Barcelona. Professor de disseny en diverses escoles de disseny i congressos d’Europa.

Pep Martínez Muñoz – Col·legiat núm. 153
Vocalia d’Entitats i Formació. Consultor trainer certificat en innovació estratègica per la Creative Education Foundation amb les metologies: Design Thinking i Creative Poblem Solving. Certificació internacional de l’ús i aplicació del Mètode Lombard, que és el mètode utilitzat a Sillicon Valley per crear Start-up amb innovacions disruptives. Professor a Barcelona Activa.

Jordi Mascarell i Morgado – Col·legiat núm. 625
Vocalia de Formació. Dissenyador gràfic, a l’Estudi Mascarell comunicació, publicació digital, disseny gràfic, web i multimèdia. Graduat en Art i Disseny per la UAB i Graduat en Arts Aplicades a l’EAAO Llotja. Docent a l’Escola Massana (UAB).

Francesc Morera i Vidal – Col·legiat núm. 007
Actuarà com a secretari del jurat. Secretari. En disseny gràfic des del 1976. Llicenciat en Comunicació Audiovisual i màster en Societat de la Informació i el Coneixement. Actualment investiga sobre la infografia per Internet. Docent a l’Escola Massana (UAB), la UOC i l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa. Secretari del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

Jordi Selma i Gil – Col·legiat núm. 505
Llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Responsable del dept. d’Infografia a Gestmusic Endemol.

Eugeni Vila d’Abadal – Col·legiat núm. 344
Estudi treszerotres, dissenyador gràfic especialitat en web i multimèdia. Freelance des de 2002 al càrrec de projectes per a IESE, XTVL, Lamalla.cat, ComRàdio, Bigas Luna, DoubleYou, Base: Detallsport, Noticias.com, etc. Director d’Art i membre de www.pendriverec.com.

Dr. Jesús Del Hoyo Arjona – Col·legiat núm. 141
Presidirà el jurat. Des del 2007 degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya. Dissenyador gràfic amb més de 35 anys d’exercici professional. Doctor en Disseny per la Universitat de Barcelona i premi extraordinari de doctorat. Professor titular de projectes de disseny gràfic de la UB. Consultor, assessor i investigador en projectes de disseny i comunicació. Professor de projectes de disseny i disseny de la informació en les facultats de Belles Arts i Biologia de la Universitat de Barcelona.

Guardar

Guardar

Guardar