Llançament de la 4a edició de FLOREIX LA LLETRA, Girona

Diàlegs amb la lletra “Ç”· Llengües mortes molt vives: escriptura i orígens.
Del 15 al 29 de maig de 2019, Casa de Cultura, Girona

Per quart any consecutiu el Col·legi aterra a Girona amb un cicle de conferències al voltant de la lletra. Enguany la protagonista és la “Ç”, vinculada a cultures antigues que ens mostren el llegat gràfic, des de la generació dels primers signes escrits fins al desenvolupament dels primers alfabets. La lletra entesa com un eix característic i propi del disseny gràfic -la disciplina de la comunicació visual- és una realitat essencial i transversal de la cultura i les cultures, que esdevé porta d’entrada a temps pretèrits i futurs imaginaris. Programa pdf

Com sempre, l’èxit del projecte rau en el compromís i la implicació de Casa de Cultura de Girona.

PROGRAMA D’ACTIVITATS:
15 de maig – 18 h – Aula Magna

Part I. Presentació i obertura del cicle amb la ponència La lletra i els seus contextos: realitat gràfica transversal. Encreuament de cultures amb: “Tipus i altres”, a càrrec de Dr. Jesús Del Hoyo, professor titular de Projectes UB, “Lletra i imatge: tipologies” Sra. Cristina Simon (doctoranda UB) i “Lletra, ahir i ara” Sra. Cristina Flórez (doctoranda UB).

Part II.Introducció a l’escriptura egípcia: l’empremta dels jeroglífics”.
Professora Maite Rada (Fundació Arqueològica Clos – Museu Egipci de Barcelona)
Maite Rada Caballé, Llicenciada en Història UB, especialitat en Història Antiga i Arqueologia. Màster en egiptologia per la Fundació Arqueològica Clos. Professora d’Egiptologia , especialment d’escriptura jeroglífica i traducció de textos es col·laboradora habitual del Museu Egipci de Barcelona i actualment responsable del Departament pedagògic del Museu Egipci de Barcelona, Fundació Arqueològica Clos.

 

22 de maig – 18 h – Aula Magna
Introducció a l’escriptura fenícia: el desenvolupament de l’alfabet”, a càrrec de Dra. Maria Josep Estanyol, Doctora en Filosofia Semítica i fins el 2018 professora de la UB, especialista en Epigrafia i Arqueologia fenícia i Història dels Jueus.

 

29 de maig – 18 h – Auditori Josep Viader
Part I.Introducció a les cal·ligrafies hebraiques”, a càrrec de la Dra. Meritxell Blasco (UB).
Dra. Meritxell Blasco, professora del Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.

 



Part II.
Cloenda del cicle amb la ponència transversal en format de Petit Recital a càrrec de Michelle Francis Cook, soprano spinto, i Maria-Neus Devesa, piano. Ens aproparan als sons d’un dialecte i d’una llengua minoritària de manera cantada, amb obres del repertori líric internacional en dialecte sicilià i llengua maori.

En italià:
Pietro MASCAGNI (1863-1945)/Cavalleria Rusticana:
-Voi lo sapete, o mamma
-Innegiamo

En sicilià:
Popular, arr. F.Paolo FRONTINI (1860-1939):
-Lu’nguì, lu’nguì, lu’nguà

En maori:
Fanny Rose HOWIE “Princess Te Rangi Pai” (1868-1916):
-Hine E Hine

La lletra entesa com un eix característic i propi del disseny gràfic -la disciplina de la comunicació visual- és una realitat essencial i transversal de la cultura i les cultures, que esdevé porta d’entrada a temps pretèrits i futurs imaginaris.

Guardar

Guardar

Data: 03/05/2019
Categoríes:
Etiquetes: , , ,