Com rEvolucionar amb el Disseny

 

DISSENY, CLAU D’ÈXIT.
Com rEvolucionar amb el Disseny.

Una jornada per proporcionar uns enfocaments clars a les pimes, als emprenedors, als innovadors i a totes les persones que saben o intueixen que el disseny de la comunicació visual, el disseny gràfic, és una realitat de la qual no es pot prescindir perquè surt a compte. Una jornada estructurada per evidenciar que el disseny ajuda.

Unes ponències per enfocar el disseny que les pimes necessiten. Uns plantejaments que permeten veure l’eficàcia i la claredat de l’aliança amb la comunicació visual, sense frivolitats ni excessos. Un temps dedicat a determinar conceptes, donar solucions i a saber quins professionals poden ajudar-hi. Un temps aprofitat per fixar quin és el marc legal que empara clients i dissenyadors. Unes experiències compartides que ens ajudaran a plantejar estratègies i desenvolupar tàctiques, i també a aprofitar i potenciar la creativitat interna i a avaluar propostes.

En definitiva un temps dedicat a cercar, de forma certa i eficaç, aliances a mida. Programa PDF

Dia 6 de juny, de 17 a 20 h.
Auditori PIMEC, Associació de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya
C. Viladomat, 174, Barcelona

 

1. “Necessito un dissenyador. Tipus de professionals i com seleccionar-los”

És suficient un Mac i connexió a internet per ser dissenyador gràfic?

Ponent: Sheila González

El disseny gràfic és una activitat reglada i regulada. T’informarem dels diferents nivells de formació i capacitats dels dissenyadors per ajudar-te a trobar el professional que més s’adeqüi a les teves necessitats. Més info

 

2. “Avaluar el disseny superant el que és subjectiu”

Qui paga mana” i “Pago el que m’agrada”. Són uns arguments aplicables al disseny gràfic, aquests?

Ponent: Jesús Del Hoyo

Un bon professional t’acompanyarà perquè obtinguis una millor comunicació visual combinant el gust i l’eficàcia. Més info

 

3. “Seduir en comunicar, la força de la imatge”

La imatge mana!

Ponent: Francesc Morera

Ens trobem davant d’una societat fonamentalment “visual”, de manera que una correcta gestió de la comunicació visual ha de projectar-se de forma clara i eficaç. Més info

 

4. “Emocionar comunicant, el valor de la paraula, no tot és imatge”

Una imatge val més que mil paraules” i “Una paraula crea mil imatges”.

Ponent: Silvia Civit

T’oferirem unes pautes per trobar l’equilibri entre els dos puntals de la comunicació visual. Més info

 

5. “Projectes grans, projectes petits, projectes sempre a la teva mida”

El disseny és car” o “Nosaltres no necessitem disseny”.

Ponent: Carles Anadón

Et plantegem uns casos d’èxit en la disciplina de la comunicació visual, mostrant-te com es van gestar i van créixer sense necessitat de grans inversions. Més info

 

6. “Ser-hi per ser-hi, és una ximpleria! El bon ús de la tecnologia i les xarxes socials”

Les xarxes socials són només la plaça pública on s’ha instal·lat la tafaneria?

Ponent: José María Benitez

Descobriràs com determinats plans de comunicació poden ser realment “xarxes” amb les que recolliràs notorietat i clients, espais de desenvolupament de producte i de generació d’oportunitats. Més info

 

7. “La marca, el seu valor i la seva protecció”

Establim la frontera entre el que “es pot” i el que “s’ha de” fer

Ponent: Ivan de San Nicolás

Aprèn a protegir i a defensar el teu patrimoni: la imatge, la marca i la comunicació, però fes-ho coneixent les obligacions que es deriven del seu ús. Més info

 

8. “Creativitat a l’empresa mateixa, un gran potencial”

Les idees, l’originalitat, la creativitat, l’enginy,..

Ponent: Pep MartineX

Familiaritza’t amb el pensament projectual -design thinking- i altres conceptes, unes metodologies i unes tècniques específiques que t’ajudaran a gestionar el potencial creatiu perquè es materialitzi en una aposta guanyadora. Más info

 

9. Preguntes i tertúlia

Aforament limitat
Inscripcions gratuïtes. Reserva de places a comunicacio @ dissenygrafic.org
Jornada desenvolupada en el marc de la BDW 2018

 

1. Necessito un dissenyador. Tipus de professionals i com seleccionar-los

Ponent: Sheila Gonzalez

És suficient un Mac i connexió a internet per ser dissenyador gràfic? Encara hi ha qui pensa que sí. Opinions com aquesta se senten sovint. El disseny gràfic té presència activa en tots els nivells de la formació, que van des dels aspectes més operatius als estratègics o d’investigació de nivell doctoral. L’activitat dels dissenyadors gràfics està regulada pel seu col·legi oficial, que reconeix la incidència transcendent i transversal de l’activitat dels seus professionals en tots els aspectes que afecten la societat i, molt en particular, els ciutadans. En aquesta ponència es presentaran els diferents nivells de formació i de capacitats dels dissenyadors i l’adequació que poden tenir per a les necessitats i demandes de cada institució i empresa, per contribuir a reeixir en la cerca del professional que veritablement es necessita.

2. Avaluar el disseny superant el que és subjectiu

Ponent: Jesús Del Hoyo

“Qui paga mana” i “Pago el que m’agrada”. Són uns arguments aplicables al disseny gràfic, aquests? Són vàlids per a vertebrar la presència en el mercat, davant la societat i la gent, d’una marca, d’un producte, d’un servei? ¿El gust personal és un eficaç marcador que ha d’orientar la selecció de les propostes, de les accions, de les campanyes, de tot allò que necessitem i volem explicar? ¿Ens arriscarem que sigui el nostre “gust visual” el que determini la comunicació que cal plantejar o que busquem iniciar? ¿No és massa arriscat deixar l’èxit de l’empresa en mans d’aquest marcador personal? Em poso en mans de professionals però… i si no m’agrada, què? Amb bons professionals aliats això no ha de passar perquè es disposa de més paràmetres i arguments; s’entén l’acció i la reacció que es vol aconseguir. Es treballa en equip i la comunicació visual es construeix conjuntament. Es millora “el gust” i, sobretot, el més necessari: l’eficàcia.

3. Seduir en comunicar, la força de la imatge

Ponent: Francesc Morera

La imatge mana! Imatges de tot tipus i característiques ens envolten i configuren l’entorn de totes les societats. Els investigadors situen l’ésser humà com un “ésser visual”, una espècie governada essencialment pel que és visual. És amb moltíssima diferència el sentit que més condiciona la percepció i les relacions que establim amb el nostre entorn. Les imatges ens informem del que succeeix, ens indiquen la veritat o ens confonen. Sorprenen o clarifiquen. Segons els pedagogs, i segons l’experiència, són les eines més eficaces per ajudar l’aprenentatge, i quan es creen evidencien la nostra pròpia personalitat. El significat de la paraula imatge és ampli i general, les seves accepcions són múltiples, des del que és real fins al que se somia i no està fixat en cap document.
Aquest és el context. Però el text de la ponència es refereix a la imatge que generem, que projectem i amb la qual comuniquem, de forma eficient i vàlida, allò que pretenem. La imatge és la nostra aliada si ens mostra correctament.

4. Emocionar comunicant, el valor de la paraula, no tot és imatge

Ponent: Silvia Civit

“Una imatge val més que mil paraules”. La dita popular destil·la el saber de l’experiència i la tradició . I gairebé sempre l’encerta. Sobretot perquè habitualment té opcions per a cada circumstància, pro o contra el que sigui. “Una imatge val més que mil paraules”, però això no exclou una altra realitat, que és que “Una paraula crea mil imatges”. Ara bé, tranquils que no entrarem en una competició entre les dues visions.
Aquesta ponència, amb l’anterior, oferiran una visió de la importància de cada part de la comunicació, assenyalaran l’equilibri, situaran la necessitat de coordinar les eines de la comunicació humana, establiran les formes d’organitzar els moments i les accions de cada opció —la imatge i/o la paraula— per poder exposar de forma tan diàfana com precisa el que pretenem, el que oferim, el que desitgem, el que podrem arribar a aconseguir . Reaccionem a les imatges però pensem i construïm la nostra història i personalitat amb paraules . No és intel·ligent. No hem de desaprofitar la força de la paraula.

5. Projectes grans, projectes petits, projectes sempre a la teva mida

Ponent: Carles Anadón

“El disseny és car”, o “Nosaltres no necessitem disseny”. Són justificacions que de vegades s’utilitzen per girar l’esquena a la planificació i a la construcció d’una realitat visual per a l’empresa, el projecte, l’ideal, el col·lectiu, el servei… Però no és cert.
Construir i oferir la imatge que determinem per a qui ens vol conèixer, per a qui es vulgui oferir serveis, per a qui es vulgui que consumeixi els nostres productes, que s’alineï amb les nostres idees i que defensi els preceptes comuns no és car ni econòmic. D’entrada és necessari i s’ajusta a la realitat que ens envolta.
Projectar és establir l’equilibri entre opcions i possibilitats. Sí, equilibri és la paraula clau que condimentada amb aliança i a favor del temps construeix realitats i consolida les empreses superant el risc que les fa néixer. És la convicció que encoratja els innovadors, l’aventura que anima l’ADN dels emprenedors.
Veure projectes desenvolupats per altres empreses, des de dins i no només com a usuaris, ens ajudarà a entendre com s’han gestat i perquè han crescut. Descobrirem el paral·lelisme que ens farà entendre que el disseny gràfic, la disciplina de la comunicació visual, no depèn ni de la inversió ni de la “fama”, i que pot ser molt útil.

6. Ser per ser-hi, és una ximpleria! El bon ús de la tecnologia i les xarxes socials

Ponent: José María Benitez

¿Les xarxes socials són només la plaça pública on s’ha instal·lat la tafaneria, la malsana curiositat, l’escarni…? ¿És l’Speaker’s Corner en què tots ens alcem per vociferar predicant i compartint el que probablement a pocs o a ningú interessa? És només això? Evidentment, no. La realitat està canviant. Les formes de relacionar-nos, d’accedir a la informació o d’estar desinformats són camins fonamentals per explicar la realitat que percebem i els productes o serveis que consumim i influir-hi. Hem arribat al punt en què la validació dels usuaris és el factor que determina amb més credibilitat la decisió de contractar un servei i, això, és xarxes socials en estat pur. Podem permetre’ns no ser-hi, a les xarxes socials? Té sentit no aprofitar el seu potencial? En aquesta jornada tindrem uns minuts per descobrir que poden ser veritablement “xarxes” amb les quals recollir notorietat i clients, espais de desenvolupament del producte i de consolidació de projectes.

7. La marca, el seu valor i la seva protecció

Ponent: Ivan de San Nicolás

Establint la frontera entre el que “es pot” i el que ”s’ha de fer”, hi ha la llei i l’ètica. El compromís i el respecte al marc legal i legítim és l’aglutinant que ha d’unir les nostres intencions sense detriment dels drets dels altres. El delicte, la falta, la incorrecció, el que està permès o prohibit, el que és adequat o abusiu… existeixen en els entorns de la creació i de la comunicació visual .
En un context d’ús generalitzat d’imatges i davant d’una realitat que ens mostra un bescanvi indiscriminat de representacions, què és legal? Què és legítim? Què és adequat? Què és necessari?… Sens dubte es pot i s’ha de protegir el patrimoni i la imatge, la marca, la comunicació, des de tots els aspectes i consideracions; és molt important. En aquest pla no hi ha dubtes; hi ha obligacions i també defenses que, harmonitzades, estableixen les formes correctes de salvaguarda del patrimoni comú i de l’individual relacionats amb la marca, amb les imatges que es projecten i s’usen.

8. Creativitat a la pròpia empresa, un gran potencial

Ponent: Pep MartineX

Les idees, l’originalitat, la creativitat, l’enginy… no són patrimoni exclusiu dels dissenyadors gràfics per més que n’hagin fet el seu eix vertebrador.
Generar pensament i compartir-lo és una de les característiques que ens defineixen com a espècie, com a éssers humans. Pensem, ens comuniquem, tenim idees…, aquest és el punt de partida que recullen les metodologies creatives, el pensament de dissenyador —design thinking—, els processos participatius de cocreació i de col·laboració que ens permeten integrar positivament i activament tots els actors d’un col·lectiu, empresa o institució. Aquesta ponència ens guiarà per les formes i les possibilitats que existeixen per aprofitar les capacitats que tots tenim i que, fusionades per aquells dissenyadors que s’han format específicament en aquesta faceta, ens permeten aprofitar els potencials individuals en una mateixa direcció. Aquesta possibilitat no és fruit de la casualitat o l’atzar. S’han desenvolupat metodologies i tècniques específiques, s’han testat en organitzacions i empreses grans i petites i no hi ha dubtes, funciona! En veurem resultats.
Tots naveguem en el mateix vaixell i és necessari i lògic aprofitar aliances i traçar un camí que puguem recórrer plegats, creixent i cercant el benefici comú.

PONENTS

Sheila González Mardones
Sheila González Mardones | Col·legiat Núm. 547
Investigadora i docent en diseño
Investigadora en disseny en les línies de recerca de perfils professionals i docència del disseny. Docent a la UB, UNIBA i a la UOC.
Combina tasques de recerca en disseny amb docència en els graus en disseny de la Universitat de Barcelona, Universitat Internacional de Barcelona i Universitat Oberta de Catalunya. Coordina el Grau en disseny d’UNIBA (Centre adscrit a la UB) i fa la direcció acadèmica d’ESdesign (Escuela Superior de diseño de Barcelona), especialitzada en màsters de disseny online.
És membre de la junta de Govern del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya en la vocalia de perfils professionals i empresa.
E-mail: sheilagonzalezmardones @ gmail.com
LinkeIn:/sheila-gonzalez-061ab32b

 

Jesus Del Hoyo
Jesús Del Hoyo Arjona | Col·legiat Núm. 141
Dissenyador gràfic amb més de 35 anys d’exercici professional.
Doctor en disseny per la Universitat de Barcelona (UB) i premi extraordinari de doctorat.
Professor titular de projectes de disseny gràfic de la UB.
Consultor, assessor i investigador en projectes de disseny i comunicació.
Professor de projectes de disseny i disseny de la informació en les facultats de Belles Arts i Biologia.
El seu treball com a professional i/o investigador ha estat reconegut als EUA, Alemanya, Finlàndia, Itàlia, França, Japó, Mèxic, Bolívia i Xile.
Des del 2007 és el degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

 

Frances M
Francesc Morera i Vidal | Col·legiat Núm. 007
Doctor en comunicació per la UAB.
Professional del disseny gràfic amb més de quaranta anys d’experiència. Especialitat en disseny editorial, packaging i comunicació corporativa.
Compagina l’activitat docent al grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana (UAB), als graus de Multimèdia i Disseny i Creació digital de la UOC i al CFGS de l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa. Les assignatures que imparteix giren al voltant de la imatge, la semiòtica, el llenguatge visual i la comunicació publicitària.
La seva tasca investigadora es desenvolupa a l’entorn de la efectivitat de la infografia i la determinació d’unitats discretes en el llenguatge visual.
francescmorera @ gmail.com
Blog fmorera
LinkedIn: /francesc-morera-ab0b493b/
Twitter: @francesc_morera

 

Silvi Civit Masoni
Sílvia Civit
Branding emocional
Consultora en identitat verbal, copywriting i storytelling.
Més de vint anys d’experiència en publicitat i més de deu com a experta en identitat verbal, copywriting i storytelling. El 2007 va crear el seu actual estudi Silvia Civit Studio acompanyant a les empreses a créixer a partir de la millora de la seva identitat verbal i el copywriting, col·laborant, a més, amb agències de publicitat, estudis de disseny i empreses de màrqueting. És també cofundadora de Les Nommeliers (consultoria de naming), assessora en identitat verbal i copywriting per a empreses i imparteix xerrades i tallers. Es defineix com una entusiasta de la ment, de les persones i el seu comportament. Ha publicat el llibre La mujer espejo y otros relatos (Ed. Autografía) i el relat SKIN-X en l’antologia Transformación. Sílvia Civit Studio és empresa de confiança del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.
www.silviacivit.com
Email: silvia @ silviacivit.com
Telf. 662317240

 

Silvi Civit Masoni
Carles Anadón | Colegiado Núm. 266
Director de Projectes de SeriesNemo
Barcelona 05/03/1968
Estudis de disseny gràfic a l’escola Massana (1986-1991)
(1986-1989) Inicis en el món professional com a il·lustrador freelance
(1989-1997) Vaig formar part dels equips de disseny a Vilaseca Altarriba, Puding I Subirà I Associats.
(1997-2008) Fundador i director d’ORIGINALETS
(2009-actualitat) Incorporació a l’equip de SERIESNEMO com a director de projectes.
Reconeixements:
Més de 25 premis de disseny entre els que hi figuren: Anuaria, Premis Letra, Pentawards, German Design Award i BestAward.
Altres:
He col·laborat amb ESADE CREAPOLIS i FUNDACIÓ ALICIA com expert en conceptualització i ideació per al desenvolupament de nous productes.
LinkedIn:/carles-anadón-bernat-01061118
SERIESNEMO

 

José María Benitez
José María Benitez
Social Media Strategist
Consultor en estrategias de marketing online i posicionament web per pimes i empreses. Brand Community Manager..
Desenvolupa projectes de màrqueting en línia per a diferents agències de comunicació a Barcelona i Tarragona, dissenyant i implementant estratègies comunicació, posicionament en cercadors (SEO), campanyes de màrqueting en cercadors (SEM), gestionant xarxes socials i desenvolupant webs corporatives.
S’exerceix com a formador sobre temes de màrqueting en línia a professionals de la comunicació i a empreses. I ha impartit formació a la Cambra de Comerç de Tarragona.
Telf. 627 593 301
E-mail: jbenitezcm @ gmail.com
LinkedIn: /josemariabenitez/
about.me/MrBeni

 

Ivan de San Nicolás- V&i Consulting
Ivan de San Nicolás de V&I Consulting
Cofundador i Analista Jurídic en V & I Consulting.
Advocat 2.218 de l’ICASBD, especialista en Dret mercantil i Contractual des de 2003.
Consultor i formats en Protecció de dades des de 2007.
DPO (Data Protection Officer) certificat per l’ICAB (2017).
Administrador d’Adeqa, S.L. (Consultora en ISO) des de 2015.
Adjunt a Direcció General d’Egarsat, MATEPSS nº 276 (2007).
Responsable del Departament de Promocions Immobiliàries a Banc Sabadell (2006).
Consultor en autoocupació i emprenedoria des de 2009.
Mentor dins del Programa Consolida’t de la Generalitat des 2014.
LinkedIn: /idesannicolas
Twitter: @idesannicolas
Web: V&I Consulting

 

Josep Lluís Martínez Muñoz
Pep MartíneX | Col·legiat Núm. 153
Consultor trainer certificado en les metodologies Design Thinking, Creative Problem Solving i Mètode Lombard per la Creative Education Foundation.
Realitza formació i tallers d’aquestes metodologies en empreses de diversos sectors: financer, automòbil, energia, farmacèutic, assegurances …
Col·labora com a formador d’innovació en els programes de Barcelona Activa i com a mentor en els programes d’Imagine Creative Center, també dedica una part del seu temps a col·laborar amb fundacions i entitats sense ànim de lucre.
Viu amb molta passió la formació i la divulgació en conferències d’aquestes metodologies per demostrar que tots som creatius i tots podem potenciar les nostres habilitats creatives.
Un “tipus gairebé normal” amb una visió renaixentista i holística del Món.
Tel: 656 582 915
LinkedIn: /pepmartinex
Twitter: @pepmartinex

Leer la noricia en Castellano “Como rEvolucionar con el diseño
Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Data: 24/05/2018
Categoríes:
Etiquetes: , , ,