Estat d’alarma

Avui fa dos anys que es va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia de la COVID-19, i que va dur al confinament domiciliari dels ciutadans.

 

Una data que, sense cap dubte, ho va canviar tot, ens va situar davant un escenari desconegut que va suposar grans pèrdues per a tots. No obstant això, també va permetre visualitzar una sèrie d’iniciatives tant ciutadanes com professionals per ajudar-nos i millorar una mica la situació. La gratitud i la solidaritat generalitzada van prendre el protagonisme i vàrem tenir un indici del qual pot i ha de ser un col·lectiu germanat.

Just un mes després, el 14 d’abril del 2020, el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya va posar en marxa la crida “Des de les trinxeres” als dissenyadors i dissenyadores a aportar les seves eines professionals per no només ajudar a la societat, sinó també per informar-la i encoratjar-la. Les condicions eren poques: Pòster en format A3 vertical, en JPG o TIF a una resolució de 300 ppp o en PDF/X; i utilitzar com a mínim, les frases “Des de la trinxera. Un dia menys, un disseny més”. En poques setmanes, es va arribar a recopilar més de 1200 pòsters de més de 60 països, tant de dissenyadors de renom com de més anònims però igual d’engrescadors; i es va aconseguir ressò mediàtic tant nacional com internacional, al voltant del valor del pòster com a eina eficaç de comunicació i conscienciació que és per a la societat.


Amb el volum de pòsters que s’havia recopilat ràpidament es va plantejar generar una segona fase i va començar “Dos anys, moltes vides” per visualitzar el treball que els dissenyadors i dissenyadores havien realitzat, i també perquè les peces poguessin arribar encara a més gent. Per això es van plantejar tres exposicions en indrets emblemàtics de la ciutat de Barcelona (Porta de Mar, Hospital Clínic de Barcelona i el Recinte Modernista del Sant Pau) sota el paraigua de la Societat, la Salut, la Ciència, la Cultura, el Disseny. Fet que va convidar a celebrar també activitats satèl·lit com taules rodones, recitals, visites comentades, venda de pòsters, etc. per també recaptar fons per destinar-ho a la investigació de la COVID-19 i per poder facilitar vacunes en els països més desfavorits. Des de novembre passat fins al dia d’avui encara es pot veure aquesta realitat.

Avui, dos anys després del decret de l’estat d’alarma podem anunciar que la tercera fase d’aquest projecte és la publicació del llibre del projecte “Dos anys, moltes vides”. Un llibre que contemplarà la totalitat de pòsters, i comptarà amb textos testimonials tant d’una llarga sèrie de personalitats destacades, com d’altres no protocol·làriament rellevants però igual d’importants i viscudes, totes d’una selecció molt variada de disciplines.

Data: 14/03/2022
Categoríes: