Blind Words vs Braille Neue

blind words- vs- braille neue

 

Abans que Braille Neue de Kosuke Takahashi…
…es va crear Blind Words de Nuria López.

El passat 17 d’abril, el Museu del Disseny de Barcelona va realitzar un concurs amb una pregunta directa via -Instagram- amb una imatge d’una font tipogràfica que uneix el tipus de lectura visual i tàctil. La pregunta en concret era “Saps quina tipo és la que es pot llegir i tocar?” i oferia dues entrades per visitar el Museu i un catàleg de disseny gràfic per al primer que ho encertés.

La resposta que es va donar per correcte és què la font creada pel dissenyador japonès Kosuke Takahashi, Braille Neue és la que uneix tots dos tipus de lectura i creiem necessari fer una aportació al respecte. Encara que veritablement aquest tipus respon afirmativament a aquesta pregunta, no és l’únic ni el primer i tenim exemples molt molt propers que valdria la pena, per just i honest, d’ haver reconegut i situat com a subjecte d’aquest concurs i, fins a cert punt, reconeixement, no oblidem que és el Museu del Disseny …

S’han fet diversos intents per superposar o combinar lletres llatines amb Braille. Entre ells, la proposta Blind Words de Núria López, desenvolupada el curs 2015-16 com a treball final d’estudis a la Escuela de Arte de Jerez i que ha tingut diversos reconeixements, entre ells el “premi projecte fi de grau en disseny gràfic”, el més important d’entre els diversos que atorguen a els premis GaudeamusProjecta, convocatòria 2011/2016, del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

Val a dir que hi ha projectes anteriors als de la Núria López que també han investigat i experimentat la funció de la tipografia a través de l’ús inclusiu del disseny integrant diferents solucions gràfiques, i també n’hi ha de posteriors entre els quals es trobaria la font Braille Neue de Kosuke Takahashi, creada el 2017 (el mateix dissenyador esmenta de manera explícita al seu web, que el projecte de Núria López, entre d’altres, han “inspirat” el seu treball. Atès a que K. Takahashi ho reconeix, no cal insistir en l’evident “inspiració” i fruit d’ella la clara, molt directa i clara, similitud de les formes i de les solucions que ell proposa.

Per tant, hem cregut necessari fer aquesta puntualització per contextualitzar i també donar valor a projectes de disseny gràfic rellevants que es desenvolupen al nostre territori i que moltes vegades no tenen el reconeixement que es mereixen.

Sense dubtar de la qualitat de ningú ni de l’esforç de ningú és convenient que ens adonem que en aquestes àrees, les del disseny gràfic -la disciplina de la comunicació visual- les nostres aportacions i els nostres professionals estan situades i situats al primer nivell mundial. Sense desmerèixer a cap altra, és evident que no és en aquesta faceta del coneixement on ens haguem de situar en nivells inferiors, no tenim perquè tenir complexos de cap tipus. Si d’alguna cosa ens podem queixar i hem de treballar i lluitar per erradicar-la, és de la manca de suport, de la manca de credibilitat que tenim per part de la majoria dels nostres gestors, ja siguin empreses o institucions, privades o públiques …

I accions com la que motiva aquesta nota no ajuden al fet que, sense vanitat i ni supèrbia, ens hàgim i puguem sentir orgullosos del que som capaços de projectar.

Una de les funcions del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic és precisament aquesta defensa i el reconeixement de l’excel·lència dels nostres professionals i dels seus projectes que reverteix en benefici del conjunt de la societat, com proposa el projecte Blind Words de Núria López, “premi projecte fi de grau en disseny gràfic” dels premis GaudeamusProjecta.

 

*Documentació

*Aportem documentació amb la cronologia i les dades que proven l’anticipació del projecte de Núria López al de Kosuke Takahasi.

2016 /
. Maig de 2016 presenta el projecte Blind Words com a treball final d’estudis a la Escuela de Arte de Jerez.
· Selected Europe’16, Bilbao. Selected project for inclusion in the annual catalogue and in the European exhibition.
· 7º International Typography Congress, Valencia. Project selected in the section “Cuarto de tipo” for your public exposure, Valencia.

2017 /
· Acento G. Finalist project for the Graffica design magazine
· Mestre Awards Finalist project for the spanish confederation of art schools.

2018 /
Gaudeamus Projecta. First National prize in final projects of graphic design from 2011 to 2016 by Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

 

Enllaços que citen al projecte Blind Words:

Graffica.info: Blind Words, una tipografía inclusiva de Nuria López

Srta Serifa: Blind Words

Escuela de arte de Jerez: Blind Words, de Nuria López, un proyecto fin de estudios que no deja de cosechar éxitos

Domestika: Blind words, la tipografía inclusiva para videntes e invidentes

Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya: Ho me aconseguit!

Braille Neue/Reference of past Works

 

Leer la notícia en castellano Blind Words versus Braille Neue

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Data: 04/05/2018
Categoríes:
Etiquetes: , , ,